Военноморски музей

Филиал на Национален военноисторически музей

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ОТКРИ НАЙ-НОВАТА СИ ИЗЛОЖБА „МНОГОТО ПЪТЕКИ КЪМ МОРСКАТА ИСТОРИЯ“

02.12.2022 г.

Военноморският музей откри традиционната си годишна изложба „Многото пътеки към морската история“. В нея са показани част от постъпилите през 2022 г. експонати във фонда, повечето от които дарени от наследници на участниците в историческите събития или преки свидетели.

В словото си директорът на музея д-р Мариана Кръстева благодари на дарителите за подкрепата и изтъкна, че Военноморският музей е средище, което съхранява и популяризира военноморската история, спомена за личностите и събитията от миналото на България включително благодарение на дарителския жест. Тя подчерта, че дарените вещи обхващат периода от I хил. пр. Хр. до настоящата година, като най-старите артефакти са каменен щок, разположен вече във външната експозиция на музея, антична амфора и средновековна котва. Постъпленията, дошли от най-големия дарител на музея – Военноморските сили, отразяват съвременната история. Сред тях са паметна монета и плакет, свързани с полагането на кила на най-новия многофункционален патрулен кораб, който се строи за ВМС.

Посетителите успяха да се запознаят отблизо с много документи, включително писма, като тези от Борис Стателов, които разкриват части от драматичната биография на един български офицер в периода след 9 септември, както и със снимки и произведения на изкуството, вдъхновени от военноморската тема. Още в първия ден интересът на посетителите предизвика водолазното оборудване – костюм на среден водолаз, универсален костюм на леководолаз и водолазни обувки. Заедно с флага, който капитан Николай Джамбазов не сменя през цялото си околосветско плаване, е изложена и една от картите, по която капитанът чертае един от най-опасните си и предизвикателни маршрути край нос Хорн.

В знак на признателност към дарителите на музея, към тяхната осъзната потребност заедно да съхраним общата ни история всички те получиха дарителските свидетелства. На церемонията г-н Пламен Стоянов направи още едно дарение – 54 снимки, отразяващи различни моменти от историята на Флота през първата половина на XX в.

На откриването присъстваха заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, началникът на Хидрографската служба на ВМС капитан I ранг Николай Николов, командирът на Свързочния полк на Флота капитан І ранг Олег Георгиев, офицери – служещи и от запаса, колеги и приятели на музея.


Контакти

Адрес
България, гр. Варна 9000,
бул. Приморски, № 2
Телефон и факс: 052 / 731 523
E-mail: mus_maritime@abv.bg

Връзки с обществеността:
E-mail: vmmvarna.pr@gmail.com
Телефон: 052 / 731 523