Военноморски музей

Филиал на Национален военноисторически музей

ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБАТА „ТВОРЧЕСТВО И ПРОПАГАНДА В ГОДИНИТЕ НА СТУДЕНАТА ВОЙНА“

02.08.2021 г.

На 5 август в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей (ВММ), филиал на Националния военноисторически музей, в 10.00 ч. ще бъде открита изложбата „Творчество и пропаганда в годините на Студената война“. Тя се организира по повод предстоящия Празник на Българските военноморски сили и включва малко познати експонати, съхранявани във Фонда на ВММ като стенвестници, ведомствени издания и художествени творби от периода 50-те до 80-те години на ХХ век.


В изложбата публиката ще има възможността да се запознае с различни и любопитни прояви на творчество сред моряците, курсантите от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и офицерите от флота на България. Печатните материали, които ще бъдат представени, за разлика от казионните многотиражни печатни вестници и списания, са ценни с това, че са единствени екземпляри. Те обединяват разнородни творчески форми като художествена илюстрация и плакат, поезия и проза като използват за основа събития от ежедневието, случки от живота в поделението, както и такива, свързани с конкуренцията и противопоставянето между двете страни на Желязната завеса.


В същия ден от 10.45 ч. във външната експозиция на Музея ще бъдат представени и новите издания на книгите – „Морската артилерия на България 1879-1970“ от полк. Петко Велев и „Бреговата артилерия и бреговите ракетни части на Българския ВМФ (1947-1979)”.


Изложбата „Творчество и пропаганда в годините на Студената война“ може да бъде посетена до края на месец октомври.

Контакти

Адрес
България, гр. Варна 9000,
бул. Приморски, № 2
Телефон и факс: 052 / 731 523
E-mail: mus_maritime@abv.bg

Връзки с обществеността:
E-mail: vmmvarna.pr@gmail.com
Телефон: 052 / 731 523