Военноморски музей

Филиал на Национален военноисторически музей

В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ НАГРАДИХА УЧАСТНИЦИТЕ В КОНКУРСА ЗА ИСТОРИЧЕСКИ ЕСЕТА

18.05.2019 г.

В тържествената атмосфера бяха отличени участниците в конкурса за исторически есета, организиран от Военноморския музей и Щаба на ВМС по повод 140 години от създаването на Военноморските сили.

„Всяка година на този ден отбелязваме Международния ден на музеите, но не всяка година честваме 140 години от създаването на Военноморските сили, което прави този ден забележителен“, с тези думи се обърна към гостите директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева. „Няма нищо изненадващо, че в Нощта на музеите се намираме там, където се преплитат миналото и настоящето, там, където се кове бъдещето“, каза в приветствие към гостите командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. Участниците получиха грамоти, безплатен семеен билет за посещение на Националния военноисторически музей и неговите филиали и книги от организаторите. Есетата ще бъдат публикувани на сайта на Военноморския музей.

Отличеният на първо място Димо Савов от Силистра получи награда и от фондация „Кор Кароли“ – ваучер за курс по основи на яхтинга. За втора година сред първите попада и Момчил Димов от Кърджали. Ученичката от кърджалийското село Черноочене Айсун Али е класирана на трето място. Много от авторите на есетата са наследници на известни имена от родния флот. Те разказват на своите приятели за тях и за важността от познаването на миналото.

Всички участници в конкурса са наградени от Военноморските сили с плаване с военен катер, а контраадмирал Митко Петев подари на Военноморския музей фототипното издание Военноморска история на контраадмирал Иван Вариклечков. „Тя ще се използва от изкушените от историята, а ние в музея вече съхраняваме оригинала на това издание, подарен от семейството на флотоводеца“, сподели директорът на музея д-р Мариана Кръстева.

Контакти

Адрес
България, гр. Варна 9000,
бул. Приморски, № 2
Телефон и факс: 052 / 731 523
E-mail: mus_maritime@abv.bg

Връзки с обществеността:
E-mail: vmmvarna.pr@gmail.com
Телефон: 052 / 731 523