Новини

СПОМЕНЪТ ЗА ЛЕВСКИ ОЖИВЯВА ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ

02.03.2018 г.

В навечерието на Националния празник – 3 март, във Военноморския музей беше открита изложбата „Докосване до Апостола“, която представя едни от малкото запазени реликви, носещи спомена за големия революционер.

За пръв път жителите и гостите на Варна имаха възможността да видят кичур от косите на Левски, неговото сребърно кръстче, тасчето и камата му, които Националният военноисторически музей в София има честта да съхранява.

При откриването на изложбата директорът на музея д-р Мариана Кръстева подчерта уникалната възможност докосвайки се представените реликви да се доближим до величието на саможертвата на Апостола и да извървим своите стъпки по пътя към Свободата.

„Свободата ни е изстрадана, а не подарък“ – припомни командирът на българските ВМС контраадмирал Митко Петев, който присъства на събитието.

Личните вещи на Дякона са експонирани в изложбената зала на музея и ще могат да бъдат видяни до 20 март 2018 г.

Паралелно беше открита и гостуващата фотоизложба „Руско-турската война 1877 – 1878 г. и Плевенската епопея в уникални снимки“ на РВИМ – Плевен, която допълва разказа за пътя към Освобождението. Тя е разположена във външната експозиция на музея и може да бъде разгледана до 30 април 2018 г.


В деня на Националния празник – 3 март (събота), Военноморският музей ще работи с вход свободен.Назад